marți, 19 mai 2020

Consultant versus “Consultant” sau gândurile unui IT-st


O grămadă de companii oferă “consultanță”. Daca mergi sa-ți cumperi mobilă, un “consultant” drăguț îți va pune o serie de întrebări după care te va însoți plin de bunăvoință in cursa ta de a alege cea mai potrivită mobilă din magazin. Daca nu o au pe stoc, ti-o vor face la comandă. Dacă mergi la raionul de carne al unui supermarket, la fel: un specialist îți va oferi “consultanța” necesară pentru a alege cea mai potrivită bucată de carne dintr-o gamă variată pentru bucatele pe care ti le dorești la cina. Într-un showroom auto, un “consultant” carismatic va fi alături de tine pană te vei hotărî care dintre mașinile mărcii la care te-ai dus ti se potrivește mai bine.

Am fost in situația de a crede ca am nevoie de mobila si aveam nevoie de spațiu. Am vrut să pregătesc o mâncare delicioasă si aveam nevoie de apreciere. Am căutat o mașină si aveam nevoie de libertate.

Așa mi-am dat seama că am nevoie de un consultant in viața mea si nu de un specialist. Așa am ajuns să mă bucur de însoțirea unui psiholog in momentele importante din viața mea.

Cam așa cred eu că e si-n business. Credem că avem nevoie de mașini, credem că avem nevoie de anumiți profesioniști, credem că avem nevoie de anumite echipamente, credem că avem nevoie de câte si mai câte. Si pentru fiecare mergem la nu “consultant”. Dar oare alegând cele mai bune mașini, cei mai buni profesioniști, cele mai bune echipamente vom avea cel mai bun business ?

Si acum să revin la oile mele: IT-ul

Oare cea mai buna soluție de email ne asigură comunicarea ?

Cele mai bune sisteme de pontaj ne oferă liniște ?

Cele mai bune sisteme de backup ne dau vreo certitudine ?

Cea mai bună comunicare audio-video ne face să ne auzim si să ne vedem cu adevărat ?

Eu nu am renunțat la specialiști. Din contră, îi caut si le ascult sfaturile. Cred că specialiștii sunt si vor rămâne foarte importanți pentru toate domeniile. In plus, îmi place să tind spre a mă specializa in ceea ce fac. Mă uit însă mult mai mult printre rânduri si încerc să dau mai multă atenție nevoii decât soluției.

Soluția apare de la sine. Specialiștii sunt mult mai ușor de găsit decât pare. Iar atunci când nu-i găsim, poate ca nu e din cauza ca ei nu există. Poate doar le cerem noi imposibilul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Consultant versus “Consultant” sau gândurile unui IT-st

O grămadă de companii oferă “consultanță”. Daca mergi sa-ți cumperi mobilă, un “consultant” drăguț îți va pune o serie de întrebări după ...