Treceți la conținutul principal

Ce inseamna OM ?

Se pare că OM este un cuvânt ce nu există în altă limbă decât limba română. Un lucru foarte ciudat având în vedere că, limba română, aşa cum ştim, nu este o limbă "singură pe lume" ci face parte dintr-o familie largă având că bunica limba latină sau ?
Pentru că nu sunt nici lingvist şi nici istoric o să mă rezum la câteva copy-paste-uri pe care o să-mi permit să le traduc pentru a fi spre înţelesul tuturor şi mai ales pentur a mă asigura că vorbim despre acelaşi lucru.

Google intrebat generic "What is om ?" te trimite imediat la prietena Wikipedia care zice aşa:
"is a sacred/mystical syllable in the Dharma or Indian religions, i.e. Sanatan Dharma, Hinduism, Jainism, and Buddhism."
Pentru cei interesati: http://en.wikipedia.org/wiki/Om

Mergem pe mana lor sa vedem unde ajungem:

 "bhūtaü bhavad-bhaviùyad-iti sarvam Omkāra eva
What had happened before, what is now and what will be later
– everything is just Om. (Māõóukyopaniùad, 1)"
Ce s-a întâmplat înainte, ce este acum şi ce va fi mai târziu - totul este doar OM

 "Creation itself was set in motion by the vibration of Om"
 Însăşi creaţia a fost pusă în mişcare prin vibraţia lui OM

"This symbol, ... represents both the unmanifest and manifest aspects of God"
Acest simbol reprezintă atât aspectele nemanifestate cât şi cele manifestate ale lui Dumnezeu

"The scriptures tell us that "OM" is the planets primordial vibration from which the entire universe has arisen. All other sounds are contained within it."
Scripturile ne spun că OM este vibraţia primordială a planetei din care a luat naştere întreg universul. Toate celelalte sunete sunt cuprinse în el.

"Om , according to the ancient scripts of the Vedic civilization, is the sound of life"
Conform scripturilor antice ale civilizatiei Vedice OM este sunetul vietii

"Before the beginning, the Brahman (absolute reality) was one and non-dual. It thought, "I am only one -- may I become many." This caused a vibration which eventually became sound, and this sound was Om."
Înainte de început, realitatea absolută (Brahman) era una şi era non-duală. S-a gândit: 'Sunt doar unul - voi deveni mult/mulţi/multe' Acest gând a cauzat o vibraţie care a devenit un sunet. Acest sunet a fost OM

Chiar şi în credinţa noastră creştină OM-ul reprezintă încoronarea existenţei.  
Chiar şi noi slăvim acest OM, nu însă ca sunet, nu însă ca simbol. Îl slăvim pe OM pentru că a fost făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
Ce frumos că întâmplător, noi românii, urmaşi ai lui Traian, moştenitori ai limbii romane, am modificat de-a lungul anilor latinescul "homo" şi am ajuns să rezonăm cu întreg Universul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Liniște sau tăcere ?

Multe cuvinte cu sensuri asemănătoare au ajuns să-și piardă înțelesurile subtile. Altele, folosite superficial, au încetat să mai poarte în ele subtilitățile date de originea lor.

Aici chiar aș menționa două: există și conștient. În acest context, cred că este foarte important să încercăm să pătrundem cu adevărat cuvintele pe care le folosim, să înțelegem întocmai însemnătatea lor și energia pe care o poartă cu ele. De ce cred asta? Deoarece cuvântul este poarta dintre gând și realitate.
Să nu uităm că prin cuvânt putem interacționa cu oamenii din jurul nostru, prin cuvânt ne putem dezvălui lor și prin cuvânt le putem percepe cele mai profunde gânduri, cele mai profunde preocupări putând face parte cu adevărat unul din viața celuilalt. Un eveniment recent petrecut în viața mea mi-a atras atenția către două cuvinte aparent sinonime pe care inclusiv DEX-ul le prezintă ca atare: liniștea și tăcerea.
Am ajuns să mă gândesc mai bine la ele deoarece am constatat în interiorul meu o luptă pe…

Sub sau deasupra ?

De ce există tot mai mulți oameni dornici să evadeze din “realitate” cu orice chip ?

     Înainte să-mi expun părerea vreau să clarific că eu vad în aceeași barcă cu drogurile multe altele: alcool, țigări, sporturi extreme, mâncat excesiv, în general toate patimile și pe scurt orice ce aleterează în vreun fel existența unei personae așa cum ar fi ea fără aceste adăugiri.

     Ce au toate astea în comun ? Fie că vorbim de THC, adrenalină, hormoni de fericire obținuți oricum, dependențele în general, trebuie să existe ceva ce le leagă. Mie îmi pare că elementul comun este următorul: Alterează starea noastră de zi cu zi ( nu cea firească, dupa fire). Mai exact opresc creierul din a face ce face de obicei.  Să fiu mai precis alterează funcționarea creierului nostru limitând-o sau canalizând-o într-o anume direcție. În timp ce sari cu parașuta nu-ți rămâne creier pentru altceva.

     Mergând pe această judecată mie îmi pare că omul încearcă în permanență să scape de propriile lui gânduri…

Liberul arbitru sau free will ?

Cât de aproximativă e traducerea asta și la ce se referă această abilitate ?      Free will adică vointa liberă mie îmi sună a: libertatea de a face ce vrei, de a decide ce e bine sau nu să faci, să gândesti, etc.Liberul arbitru implică un terț. Adică ai în față 2 posibilități sau mai multe și cineva arbitrează. Evaluează o situație deja întâmplată. Voința de a face stânga sau dreapta într-o intersecție pentur mine nu e tot una cu a arbitra între 2 oameni, unul care a luat-o în stânga și altul care a luat-o în dreapta, nu ?      Oricum gândul ăsta e oarecum secundar și doar mi-a conturat următorul gând: Cine vrea să o ia în stânga și cine vrea să o ia în dreaptă ? Sau cine a luat-o în stânga și cine a luat-o în dreapta și cine arbitrează ?      Evreii zic că liberul arbitru este capacitatea de a decide între ceea ce vrei să faci și ceea ce-ți vine să faci sau ceea ce simți să faci. Ai supărat pe cineva. Vrei să-ți ceri scuze dar îți vine să o lași baltă că e o situație penibilă și ți-…